Vážení zákazníci, právě probíhá pravidelná údržba našich stránek. V případě Vašeho zájmu o nabízené výrobky, zkopírujte následující odkaz do svého prohlížeče, k zobrazení nabídky a objednání: http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=38634 Děkujeme za pochopení

Povídání o vanilce

Vanilka je aromatické koření původem z Mexika používané zejména při přípravě některých sladkých jídel, pochutin a nápojů. Jedná se o fermentovanou tobolku (nesprávně lusk) některých druhů orchidejí rodu vanilovník (Vanilla ).

Toto koření znali již původní obyvatelé jihovýchodního Mexika, Toltékové a Aztékové, kteří ji nazývali tlilxochitl (černý lusk). Používali ji nejen jako přísadu při přípravě do nápojů z kakaových bobů a placek, ale i jako léčivý prostředek a tonikum, především k povzbuzení srdeční činnosti a k celkovému vzpružení organismu.

Do Evropy bylo toto koření poprvé dovezeno v první polovině 16. století, pravděpodobně v roce 1520 nebo 1521 a stalo se velmi žádaným. Dnes je třetím nejdražším kořením na světě.

Použití vanilky: V současné době se vanilka používá v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, do pochutin jako je zmrzlina a čokoláda a výrobky z ní, do pudinků apod. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů. Vanilka se výborně snoubí s vůní kávy. Je možné ji přidat také do tabáku.

Kvalita a vůně vanilky se liší podle místa růstu vanilky. Některé země produkují vanilku s vyšším obsahem vanilinu. Lusky, v závislosti na kvalitě, dávají 1/4 až 1 lžičku vanilkových semen. 1/4 lžičky vystačí pro ochucení pokrmu pro 4 - 5 lidí.  

V minulosti se vanilka používala i v oficiálním lékařství, jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce a jako afrodiziakum.

Výrobci
Infobox